Dankzij de subsidiekorf 2020 van de provincie Antwerpen konden we met de boeren binnen ons CSA-Netwerk het belang van diversificatie binnen CSA onderzoeken. Het resulteerde in 17 fiches die boeren en ook aspirant-boeren kunnen inspireren in hun zoektocht naar een complementair aanbod of afzet, een volledig nieuwe bron van CSA-inkomen of de meest geschikte organisatievorm voor samenwerking.
Binnen dit project lag de focus op de regio Antwerpen. Het aantal CSA-boerderijen in deze provincie steeg op korte tijd exponentieel. De meeste zijn aan de slag gegaan met groententeelt, vooral in zelfoogst, maar ook in pakketten. Binnen de Antwerpse lokale en provinciale context andere landbouwsegmenten, zoals vlees en eieren, uitbouwen volgens de CSA-principes blijkt niet zo evident. Nochtans kan het en zijn er succesvolle voorbeelden binnen onze andere provincies en andere landen. De fiches maken deze vormen zichtbaar en dienen dus als inspiratie en duwtje in de rug voor geïnteresseerde boeren om de stap te wagen.
We onderzochten of andere bedrijfstakken, naast de meest gekende groententeelt, zich ook kunnen organiseren volgens het CSA-model en hoe ze dat dan best doen. Denk dan maar aan bloemen, eieren, aardappelen, fruit, vlees en oesterzwammen. Bovendien zijn daarbij particulieren niet de enige mogelijke afnemers, maar kunnen we CSA ook vertalen binnen horeca, grootkeuken en zero waste/biowinkels. Als boeren dan kiezen voor diversificatie, onder welke bedrijfsvorm organiseren ze dit dan best: maatschap, vzw of coöperatie?
Meer diversiteit binnen CSA? Het kan! Laat je inspireren en lees het rapport.