Wat is CSA?

Community Supported Agriculture (CSA), of gemeenschapslandbouw, is een samenwerking tussen consumenten en een lokale boer of boerin.


In ruil voor een bijdrage, bijvoorbeeld via een abonnement, ontvangen deelnemers een deel van de oogst. Dit bevordert duurzame landbouw, biedt de boer of boerin een stabiel inkomen en geeft de consument toegang tot verse, lokale producten.

Lees hier meer over de geschiedenis van CSA landbouw

Boer en burger

Als je klant wilt worden bij een CSA-bedrijf, word je een deelnemer. In ruil voor je betaalde bijdrage ontvang je gedurende het seizoen een eerlijk aandeel van wat de boerderij produceert, zoals groenten, fruit, kruiden, bloemen, vlees of zuivel. Dit systeem stelt de boer of boerin in staat om de kosten te dekken.

Het CSA-model draait om delen: bij een rijke oogst geniet je van verse en overvloedige producten, terwijl je bij tegenslagen, zoals slechte weersomstandigheden, samen met de boer of boerin de gevolgen draagt. Zo ontstaat een eerlijk en duurzaam systeem. Dit maakt het CSA-systeem niet alleen een manier om lokaal en duurzaam te consumeren, maar ook een manier om de boer of boerin te steunen, ongeacht de uitdagingen die zich voordoen.

Gezonde landbouw

Biologische en gezonde landbouw vormen de basis van het CSA-netwerk. Alle bedrijven die bij het netwerk aangesloten zijn, zijn biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat ze geen kunstmatige stoffen gebruiken, zoals chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar werken met natuurlijke en duurzame methoden om gewassen te verbouwen.

Biologische landbouw heeft vele voordelen. Het is gezond voor jou, omdat het producten levert zonder schadelijke chemicaliën. Het is ook goed voor de natuur, omdat het de bodem en het milieu beschermt. De boeren werken zo dat ze de natuur in balans houden, dieren een goed leven geven en de biodiversiteit bevorderen. Dit alles maakt de producten niet alleen gezond voor jou, maar ook voor de aarde.

Door biologische en gezonde landbouw te ondersteunen, draag jij bij aan een groene toekomst en steun je lokale boeren die met zorg en passie werken aan hun producten.

Transparant en open bedrijfsbeheer

Transparant Bedrijfsbeheer

De boer of boerin deelt informatie over het volledige proces van zaaien, groeien en oogsten, zodat deelnemers precies weten waar hun producten vandaan komen. Dit bevordert vertrouwen en creëert een directe band tussen de boer.in en de klant.

Open Bedrijfsvoering

De CSA-boer of boerin betrekt de deelnemers actief bij het bedrijfsbeheer, inclusief de financiële kant van het verhaal. Dit betekent dat je inzicht hebt in de kosten van de boerderij, de prijsstelling van het oogstaandeel en de keuzes die de boer of boerin maakt. Zo werk je samen aan een duurzame en eerlijke landbouw, waarbij iedereen verantwoordelijkheid draagt voor zowel de productie als de financiële stabiliteit van het bedrijf.

Waarom CSA?

  • Samenwerking en gemeenschap

    Klanten worden deelnemers en vormen een gemeenschap die samenwerkt met de boer of boerin voor eerlijke, duurzame landbouw.

  • Duurzaamheid en ecologie

    De gemeenschap maakt het mogelijk om ecologisch en duurzaam te werken, met aandacht voor mens en aarde.

  • Lokale impact

    Lokale landbouw verbindt mensen met hun voedsel, vermindert transport en verpakking, en draagt bij aan een duurzame voedselketen.

  • Directe band met de natuur

    CSA biedt een rechtstreekse verbinding met de natuur, het land, en de mensen die ervoor zorgen, met voordelen voor iedereen.

  • Seizoensgebonden

    Je geniet van producten die passen bij het seizoen, met verse oogst op het juiste moment. Zo eet je met de natuur mee en haal je het meeste uit elk seizoen.

Verschillende vormen van CSA

Elke CSA-boerderij is uniek, met een eigen aanbod en werkwijze

  • Zelfoogst

    Bij zelfoogst ga je zelf naar de boerderij om je groenten, fruit en/of bloemen te oogsten. Het brengt je in contact met de natuur, geeft voldoening én garandeert ultieme versheid.

  • Pakketten

    Je ontvangt regelmatig een samengesteld pakket met verse producten zoals groenten, bloemen en soms zuivel, eieren of vlees. Klaargezet voor afhaling op de boerderij of een afhaalpunt.

  • “Het is geweldig om op wandelafstand gezonde en ecologisch verantwoorde groenten en fruit ter beschikking te hebben! Top boeren met het hart voor de deelnemers en de natuur op de juiste plaats!”

    Katie, deelnemer Plukboerderij Grondig

  • “Ondanks de moeilijke weersomstandigheden stond er toch telkens een groentepakket klaar. Het is een fijn gevoel om te weten dat we steeds kunnen rekenen op jullie zorgvuldige samenstelling en de uitstekende kwaliteit van de verse groenten. Jullie tips en recepten in de nieuwsbrief zijn bovendien een echte meerwaarde, vooral wanneer het gaat om minder bekende groenten. Het inspireert ons telkens weer om creatief aan de slag te gaan in de keuken.”

    deelnemer Oogstappel

  • Grondig is onze 'groentenwinkel', maar veel meer dan dat: een plek waar kinderen de natuurlijk in al haar grilligheid leren kennen, een plek waar we zelf rust vinden of - als we daar nood aan hebben - een gemeenschap hebben, een dorpje van gelijkgestemde zielen. Echt een plek om te groeien en bloeien.

    Drieke, deelnemer Plukboerderij Grondig

  • “Ik voel mij bevoorrecht om zelf mijn groenten te kunnen oogsten bij Groentegeweld in Weelde. Op deze plek waar Dirk en Willem zorgen dat zelfoogsters en mensen met een pakket altijd genoeg en gevarieerd kunnen genieten van hun heerlijke groenten en fruit.”


    Octavie, deelnemer Groentegweld

  • “Wij willen geen andere groenten meer, de smaak, de versheid en kwaliteit bij Rawijs heb je niet in de winkel!”

    Steven, deelnemer Rawijs