
Geschiedenis
De oorsprong van CSA ligt in Japan. In de vroege jaren 1960 kwam een groep Japanse moeders samen nadat veel kinderen stierven door het overmatig gebruik van petrochemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Deze beweging, genaamd Tei Kei, verspreidde zich snel over de wereld.
Geïnspireerd door de Japanse activisten en de biologisch-dynamische beweging van Rudolf Steiner, ontstonden in 1984 in de VS de eerste Community Supported Agriculture-boerderijen. De Indian Line Farm in Massachusetts en de Temple Wilton Community Farm in New Hampshire waren pioniers, gebaseerd op het idee dat consumenten en boeren samen verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van duurzame boerderijen. Dit betekende onder andere het vrijkopen van landbouwgrond, zodat deze niet verhandelbaar was en lange termijn beschikbaar bleef voor ecologische productiemethoden.
De beweging werd verder versterkt door mensen zoals Susan Witt (E.F. Schumacher Institute), Robyn Van En, Jan Van Der Tuin, John Root Jr en Andrew Leonard, die zich richtten op een economie waarin producenten en consumenten geografisch dicht bij elkaar staan.
Tussen 1986 en nu zijn er wereldwijd meer dan 17.000 CSA-boerderijen ontstaan. In Europa duurde het langer voordat CSA voet aan de grond kreeg. In België startte het eerste CSA-bedrijf ‘Het open veld’ in 2007 in Leuven, gevolgd door het ‘Wijveld’ in 2009, nabij Gent.
In Vlaanderen werd er vanaf het begin veel informatie gedeeld tussen boeren en boerinnen, aangezien het concept nog relatief nieuw was. In 2011 werd deze samenwerking formeel vastgelegd in een vzw: het CSA-netwerk.